Bilim insanları Güneş'in en ayrıntılı görüntüsünü elde etmeyi sonunda başardı
Güneş yüzeyinin bugüne kadar kaydedilen en ayrıntılı görüntüsü elde edildi. Güneş yüzeyinin 20 kilometre gibi olağanüstü bir çözünürlükle incelenirken güneş yüzeyi hakkında şaşırtıcı bilgiler elde edildi.
ABD Ulusal Bilim Vakfı'na bağlı Güneş Gözlemevi (NSO) araştırmacıları, Hawai’deki Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu ile Güneş’in yüzeyinde yalnızca 20 kilometre genişliğinde ince parlak ve karanlık şeritler tespit etti.
Bu şeritler, ‘granül’ adı verilen sıcak gaz hücrelerinin kenarlarında oluşuyor. İnce, perde gibi dalgalanan manyetik alanlar sayesinde ışık Güneş yüzeyinde bir şerit deseni oluşturuyor.
Parlak alanlar daha güçlü manyetik alanları, karanlık bölgeler ise zayıf alanları temsil ediyor.
20 KİLOMETREDEN İLK GÖRÜNTÜ
Araştırmanın başyazarı Dr. David Kuridze, “Bu çalışmayla Güneş yüzeyinin 20 kilometre gibi olağanüstü bir çözünürlükle incelenmesini başardık. Bu desenler, manyetik alanların ince yapısının izleri” dedi.
Dr. David Boboltz ise “Inouye Teleskobu, Güneş araştırmalarında çığır açıyor. Uzay havasını daha iyi tahmin etmek için küçük ölçekli fiziksel süreçleri anlamak kritik” ifadelerini kullandı.
UZAY ÇALIŞMALARINDA DÖNÜM NOKTASI
Elde edilen görüntüler, teleskobun ‘G-bandı’ adı verilen özel bir görünür ışık aralığını kullanan cihazıyla alındı. Bu bant, güçlü manyetik aktivite bölgelerini, örneğin güneş lekelerini ve bu tür ince yapıları öne çıkarıyor.
Şeritlerin ardında yatan manyetik dalgalanmalar, yalnızca bir buzdolabı mıknatısı kadar güçlü (yaklaşık 100 gauss). Ancak bu küçük farklar, plazmanın yoğunluğunu değiştirerek Güneş’in görünen yüzeyini birkaç kilometre aşağı ya da yukarı kaydırıyor.
Bu olaya 'Wilson çöküntüsü' deniyor ve yalnızca bu düzeyde çözünürlükle tespit edilebiliyor. Uzmanlar, Güneş’teki ince manyetik yapıların ilk kez böyle ayrıntılı şekilde gözlemlenebildiğini bildirdi. (DHA)